Energielabel en Energie-Index Woningen

“Een beter milieu begint bij jezelf”. Onder dat motto is ‘duurzaam bouwen” bezig aan een gestage opgang in de particuliere woningbouw. Duurzame woningen en gebouwen zijn vaak gezonder, energiezuiniger en beter voor het milieu dan traditionele woningen. Duurzaam bouwen bespaart ook grondstoffen en verbetert de toekomstwaarde van uw huis.

Energielabel

Energielabels maken het je gemakkelijker om te kiezen. Dat geldt voor de ijskast, dat geldt voor uw huis. In één oogopslag zien hoe zuinig of juist onzuinig uw huis is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is vooral gebaseerd op het bouwjaar en bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost bij USHI Kenniscentrum Bouwen een tientje. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro.
Bent u benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op www.zoekuwenergielabel.nl.

Energie-Index (EPA-W)

Het energieprestatiecertificaat gaat per 1 januari 2015 over in de Energie-Index. De Energie-Index is een vrijwillig instrument voor woningeigenaren om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Bij een Energie-Index ontvangt de woningeigenaar automatisch een definitief energielabel.

Voor woningcorporaties wordt de Energie-Index vaak gebruikt. Aan de Energie-Index worden financiële instrumenten gekoppeld, zoals het woningwaarderingsstelsel, STEP en FEH. Woningcorporaties kunnen de Energie-Index ook gebruiken om de investeringen van hun woningvoorraad te waarderen en bepalen.

Woningwaardering bij bedrijven en overheden.

Energielabel en Energie-Index Woningen

U kunt online uw voorlopige energielabel omzetten in een definitieve. Wat moet u hiervoor doen?

1. Log met uw Digidee in op energielabelvoorwoningen.nl

2. Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan

3. Voeg digitaal bewijs toe als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s)

4. Selecteer USHI Kenniscentrum Bouwen als erkend deskundige

5. Verstuur uw gegevens.

Het duurt maximaal twee dagen voor u het energielabel ontvangt, maar doorgaans duurt de verwerking een dag. Het label blijft tien jaar geldig.

De kosten bedragen € 25,- per aanvraag.