Energielabel en Energie-Index Woningen

“Een beter milieu begint bij jezelf”. Onder dat motto is ‘duurzaam bouwen” bezig aan een gestage opgang in de particuliere woningbouw. Duurzame woningen en gebouwen zijn vaak gezonder, energiezuiniger en beter voor het milieu dan traditionele woningen. Duurzaam bouwen bespaart ook grondstoffen en verbetert de toekomstwaarde van uw huis.

Energielabel

Energielabels maken het je gemakkelijker om te kiezen. Dat geldt voor de ijskast, dat geldt voor uw huis. In één oogopslag zien hoe zuinig of juist onzuinig uw huis is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Energie-Index (EP-W)

Begin 2021 is de nieuwe bepalingsmethode in werking, de NTA 8800. Deze bepalingsmethode is onder andere bedoeld om nieuw te bouwen woningen te toetsen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Maar ook voor bestaande woningen heeft dit gevolgen.
Voor bestaande gebouwen betekent dit dat een bouwkundig adviseur van USHI langskomt om uw gebouw op te nemen en door te rekenen in speciale software. Alle gebouweigenaren moeten bij verkoop of verhuur een energielabel kunnen overhandigen. Ontbreekt een label bij de verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete.
Bent u benieuwd of uw woning een geldig energielabel heeft? Kijk dan op www.ep-online.nl

Energielabel en Energie-Index Woningen

MEER WETEN? BEL ONS! 053 478 7090

Neemt contact op met USHI voor vrijblijvend advies en een offerte.