Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ?
In het collectief particulier opdrachtgeverschap ontwikkelt een groep burgers samen woningen. De groep organiseert zich in een vereniging en treedt op als ontwikkelaar. De groep heeft volledige zeggenschap over de grond, draagt de verantwoordelijkheid voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woning. Het collectief doet dat samen met een door hen gekozen bouwbegeleider, architect en aannemer.
Net als in het individuele particulier opdrachtgeverschap bepaalt de individuele opdrachtgever hoe de woning er uit komt te zien, zowel van binnen als buiten binnen de kaders die de gemeente heeft gesteld.
Voor CPO geldt: samen sta je sterker. Een georganiseerde groep is een volwaardige gesprekspartner voor de gemeente en andere partijen.
Waarom CPO?
In het algemeen zijn er twee hoofdmotieven om in CPO te gaan bouwen:
- kwaliteit, het realiseren van een bepaalde specifieke woonwens of ideologie op het gebied van milieu, architectuur, samenleven, zorg etc.
- Starters kunnen slecht op de bestaande markt terecht. Door samen op te trekken en zelf te ontwikkelen worden woningen uitstekend bereikbaar.
Wat is de rol van USHI?
USHI is expert in het berekenen van bouwkosten, het bewaken van het budget, het selecteren van een architect, het starten van een vereniging, het bewaken van het groepsproces en de voortgang, in contacten met de gemeente, het aanvragen van offertes, het organiseren aanbesteding, het onderhandelen met de aannemer en de contractvorming.
USHI Kenniscentrum Bouwen begeleidde en begeleidt groepen in Almere, Borne, Castricum, Deventer, Haaksbergen, Hof van Twente/Bentelo, Lelystad (drijvend wonen), Losser, Nijmegen, Oldenzaal, Sint-Jansklooster, Staphorst, Teuge, Tubbergen (knooperf) en Vollenhove.
De collectieven hierboven zijn illustraties van groepen die we momenteel begeleiden. We nodigen u graag uit voor een vrijblijvend oriënterend gesprek: 053 – 47 87 090 of info@ushikenniscentrumbouwen.nl